Project Moeder-Taal

Moeder-Taal is een aanbod voor anderstalige jonge mama’s en kindjes van 0 tot 3 jaar.

De mama’s komen samen om Nederlands te leren, terwijl de kindjes kunnen spelen met lieve vrijwilligsters.

Tijdens de bijeenkomsten wordt er gepraat over verzorging en opvoeding, wisselen de mama’s ervaringen uit en is er gelegenheid om vragen te stellen aan een medewerker van Kind en Gezin. We doen ook moeder-kind activiteitjes, zoals samen zingen en boekjes kijken. Dat laatste in de moedertaal van de mama’s en kindjes, vandaar ook de naam van het project.

We zijn met Ligo, Centrum Basiseducatie, met dit aanbod gestart omdat we merkten dat nog vaak de mama’s bij de baby’s en peuters thuis blijven en daardoor niet naar de lessen Nederlands kunnen. In Moeder-Taal wordt dit isolement doorbroken en leren de vrouwen vriendinnen kennen. We leren in de klas, maar gaan ook regelmatig op uitstap, naar het park of op bezoek bij allerlei diensten zoals de kinderopvang, de kleuterschool, enz. We starten binnenkort ook met sessies ‘samen bewegen met je kindje’ tijdens de Moeder-Taallessen en verschillende vrouwen van Moeder-Taal nemen nu al deel aan de fietslessen.

Na een tijdje kunnen de kindjes naar de kinderopvang of naar de kleuterschool en sluiten de vrouwen aan in de ‘gewone’ Nederlandse lessen.

Moeder-Taal is een samenwerking van Ligo met CVO HIK, Kind en Gezin en circusschool Locorotondo, onder de warme mantel van Huis van het Kind. De lessen gaan door in de Cirkel en de Travoo, in de nabijheid dus van nog een heleboel andere diensten.

Contact:
an.van.mechelen@regioneteland.be
myriam.marien@ligo-kempen.be
karen_lievens@hotmail.com