KringKruidenier De Cirkel

Foodsavers zijn organisaties en medewerkers die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten of nevenstromen.

Foodsavers willen vermijden dat voedseloverschotten op de afvalberg belanden of laagwaardig worden gevaloriseerd. Verlies van voedsel betekent immers verlies van schaarse grondstoffen die gebruikt worden om het te produceren.

Foodsavers doen inspanningen om werk te creëren of te behouden voor kansengroepen en ze in te zetten waar mogelijk. Er is ook aandacht voor andere sociale meerwaarden, zoals het verbeteren van de toegang tot kwalitatieve voeding aan mensen in armoede.

In de praktijk kunnen deze organisaties en bedrijven verschillende activiteiten aangaan. Ze starten bijvoorbeeld een distributieplatform op voor de herverdeling van voedseloverschotten. Of ze zetten ‘restjesfabrieken’ op om nieuwe producten te maken vanuit voedseloverschotten en nevenstromen.

Foodsavers verwijst momenteel naar de verzameling organisaties en medewerkers die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten in de brede zin. In de toekomst wil Foodsavers komen tot kwaliteitscriteria op niveau van de activiteiten en de organisatie. Deze kwaliteitscriteria worden dan gebundeld in een kwaliteitskader dat de basis zal vormen voor de erkenning van organisaties met het label Foodsavers.

Concreet voor Herentals en bij uitbreiding voor 18 gemeenten in het werkingsgebied van Kringwinkel-Zuiderkempen is KringKruidenier De Cirkel een Foodsaver.

Wat doet de KringKruidenier zoal?

  • We zijn een buurtwinkel (kruidenier) die saved food verkoopt. Zo verkopen we brood, vlees, groenten en fruit aan een sterk verlaagde prijs dat anders zou worden weggegooid, terwijl er met het product nog niets mis is.
  • We doen aan verkoop van zelf ingekochte goederen. In de verkoop hanteren we 2 prijzen. De laagste prijs ligt onder de aankoopprijs en is bedoeld om mensen die het financieel moeilijk hebben toch in staat te stellen betaalbare kwalitatieve voeding te kopen.
  • We doen aan voedselbedeling. Bij ons kunnen mensen die doorverwezen worden door het OCMW terecht voor gratis voeding.
  • We zorgen voor verse voeding van groenten en fruit bij voorkeur uit de korte keten.
  • We zorgen voor ontmoeting in de ontmoetingsruimte ‘De Cirkel’ waar mensen welkom zijn voor een kop koffie en waar ze een luisteren oor vinden als ze dit willen.
  • We werken met heel veel vrijwilligers, zowel sterke mensen als mensen die op zoek zijn naar leerkansen die ze vaak op anderen plaatsen niet krijgen.
  • We maken deel uit van een ruimer netwerk van sociale kruideniers, foodsavers en bouwen momenteel een voedseldepot mee uit in de Kempen onder de naam Foodsavers ZuiderKempen.

Meer info
foodsavers.be/
www.kempen2020.be/content/625/de-kringkruidenier
www.herentals.be/ocmw/kringkruidenier