De Verhalenweverij

De Verhalenweverij is een organisatie die leesplezier bevordert bij kinderen uit kansengroepen. We vertellen verhalen met boeken of kamishibai, lezen samen of gaan creatief met verhalen aan de slag. Onze activiteiten hebben voornamelijk plaats in asielcentra en in de bijzondere jeugdzorg, of in samenwerking met de bibliotheek.

Onze missie

  • Leesplezier bevorderen
  • Integratie en inclusie stimuleren​
  • Meewerken aan een betere samenleving
  • Ons publiek: mensen met een migratie-achtergrond, anderstalige nieuwkomers, mensen in kwetsbare leefsituaties en jongeren in de bijzondere pleegzorg.

Tijdens de jeugdboekenmaand 2021 brachten we met onze bakfiets verhalen op de stoep in Herentals. In de zomer rijden we langs pleintjes en parken in Herentals om verhalen te vertellen en kinderen te laten ontdekken hoe fijn lezen wel is. Dat doen we in samenwerking met de bibliotheek, de dienst jeugd en sport en de dienst gelijke kansen van de Stad Herentals.

Daarnaast werken we samen met de gemeente Ranst, de bibliotheek van Ranst en het Fedasil opvangcentrum voor asielzoekers van Broechem om ook daar kinderen enthousiast te maken voor lezen. Dit doen we door voor te lezen met de kamishibai (houten verteltheater), prentenboeken en creatieve verwerkingsopdrachten. Ook in de asielcentra van Houthalen-Helchteren en Zaventem, hebben we een gelijkaardige werking.

Sporadisch komen we (op vraag) ook op andere plaatsen zoals buurthuizen, bibliotheken, pop up bars, … voor workshops, vorming of voorleesmomenten.

Om dit allemaal te realiseren hebben we een uitgebreide groep van gemotiveerde vrijwilligers die mee voorlezen, creatief aan de slag gaan met kinderen, foto’s maken, vertaalwerk doen of helpen bij fondsenwerving en het schrijven van subsidiedossiers. Heb je interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Stuur dan even een mailtje en dan bekijken we de mogelijkheden.

Contact:
Beukenlaan 46
2200 Herentals
gitt@verhalenweverij.be
https://www.verhalenweverij.be
https://www.facebook.com/Verhalenweverij